sobota 4. septembra 2010

Skúsenosti s Canon PowerShot S90


Ako digitálny zápisník používam Canon S90. Svoje skúsenosti s ním som písal na fórum FOTOGRAFOVANI.CZ
http://forum.fotografovani.cz/read.php?47,3096484

Ale teraz už mám vlastný blog ;-)))  a tu je to pravé miesto pre tento príspevok:

Rád sa podelím o praktické skúsenosti s Canon PowerShot S90, ktorý mám cca mesiac. Kúpil som si ho
ako zápisník k zrkadlovke. Nemám ambíciu písať ďalšiu z recenzií, ale skôr uviesť pár postrehov.

_______________

Pár viet k ovládaniu v samostatnom príspevku:
http://photomor.blogspot.com/2010/12/canon-s90-s95-ovladanie.html
V prvom rade musím uviesť, že aj napriek výhradám, ktoré tu píšem je celkový dojem z foťáku dobrý a s kvalitou fotiek som veľmi spokojný. Nevýhody zdanlivo prevažujú iba preto, že sa snažím písať informácie nad rámec dostupných recenzií.


Takže najskôr výhrady:


- v priebehu fotenia je možné displej prepínať iba medzi dvomi zobrazeniami s informáciami. Tieto informácie si môže užívateľ navoliť, ale možností je pomerne málo.


- má slabú kontrolu prepalov. Je možné ich zobraziť iba v móde prehliadania, kde sa snímok zmenší asi na 1/3 displeja a je naň veľmi zle vidieť.


- zadné ovládacie koliečko sa pohybuje naozaj takmer bez odporu (kritizované v každej recenzii) a v default režime väčšinou ovláda ISO a hrozí náhodné zvýšenie. Doporučujem nastavenie ISO nastaviť nastálo na predné koliečko okolo objektívu a potom zadné koliečko funguje vždy ako hlavný volič režimu, ktorý mám vždy pod kontrolou. Šipkou hore sa potom prepína medzi ním a korekciou EV.


- nemeria expozíciu priebežne, ale až po namačknutí spúšte, čo je nešikovné hlavne v režimoch Av a Tv. Som zvyknutý zo zrkadlovky si priebežne kontrolovať clonu aj čas a tu musím sále namačkávať spúšť.


- najkratší čas je „iba“ 1/1600 s, čo je na kompakt slušné, ale za jasného dňa pri svetelnosti 2 a najnižšom ISO 80 je často táto hodnota nedostatočná a musím cloniť a tým sa pripravujem o malú hĺbku ostrosti.


- funkcia stitch-asist pre tvorbu panorám sa nedá nastaviť pre fotenie nastojato a aj zóna prekrytia je pomerne malá, takže je pre seriózne panorámy nepoužiteľná


- video je naozaj na najzákladnejšej úrovni – nízke rozlíšenie, behom záznamu nepreostruje (ani manuáne) a zoom je iba digitálny.


- najväčšou slabinou je, že foťák je prekvapivo pomalý pri fotení. Má pomerne dlhú odozvu dokonca ja po namčkutí spúšte a to tak, že mám problém zachytiť výraz tváre alebo trafiť kompozíciu pohybujúceho sa objektu. Takže pre reportážnu prácu je zúfalo pomalý a utečú vám všetky zaújmavé momentky.
Ďalšie zdržanie je zobrazenie náhľadu vyfotenej fotky, ktorý je dafult 2 s a nedá sa zrušiť namačkutím! Takže človek musí tie 2 s čakať. Keď chcem v reportáži fotiť sériu viacerých fotiek za sebou tak je možnosť náhľad úplne vypnúť alebo nechať zobrazený až do namčkutia (ale potom bez namačkutia sám nezmizne). To je veľmi nelogické a nešikovné.


- špeciálne tlačítko pre funkciu prestenca na hornej strane je zbytočné a mohla tam byť radšej nejaká užitočnejšia funkcia


- JPG je možné nastaviť iba v dvoch stupňoch kompresie a osobne sa mi zdá byť aj tá nižšia kompresia až príliš agresívna.

A teraz to dobré:


- veľmi dobre riešené ovládanie clona-čas-iso-kompenzácia v manuálnych režimoch


- pri zapnutí foťáku s pridržaním DISP sa vypnú všetky zvuky. Bohužiaľ, zapnúť ich už musím v menu.


- vymakaný WB. Je možné kompenzovať všetky predvoľby.


- pri videu je tiež možné ručne nastaviť WB, zvýraznenie farieb a aj veterný zvukový filter


- má RAW, ktorý je pre mňa osobne zásadný


- nízka miera šumu je na kompakt fantastická. Hlavne v kombinácii s RAW a miernym odšumením.

Samozrejme ešte to najpodstatnejšie – kvalita fotiek je výborná! Zásadne fotím do RAW a výsledky sú veľmi slušné.
 
A ešte jedna informácia. Canon čoskoro vypustí do predaja novú verziu S95, ktorá má vylepšené minimálne video! Asi stojí zato počkať. Aspoň kvôli tomu, že zlacnie S90-tka ;-)

4 komentáre:

  1. Ahoj, na kolik fotek ti vydržela baterka? uvažuju teda o S95, ale to bude asi stejné...
    Díky

    M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj. Nemám to presne namerané, ale vydrží pomerne dlho. Pri prvom použití som bol v šoku, ako rýchlo išla dole, ale asi sa iba potrebovala sformátovať, pretože po ďalších nabitiach už bola v pohode. Pôvodne som plánoval prikúpiť rezervnú, ale nebolo treba. Pri normálnom každodennom fotení dobíjam raz za pár dní. Neuveriteľným žrútom je natáčanie videa. Vtedy sa rapídne rýchlejšie vybíja, ale to je jedno, pretože aj tak v priebehu pár minút zaplníš kartu a "ideš domov" ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prosim Vas, nie je rizikom ten vyskakovaci blesk? Nie je vacsia sanca, ze sa moze nieco pokazit? aky ma vlastne zmysel, ze je takto mimo?
    Chcela by som tento fotak hlavne kvoli detom, ktore su vzdy v pohybe, je sanca, ze foto nebudu rozmazane? Mali sme fotak IXUS 100 IS a to bola tragedia, 1 fotka z 10 bola dobra :( Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hmm... to je dobrá otázka. Tiež nie som nadšený týmto riešením blesku. Povedal by som, že sa jedná skôr o módny trend. Ak fotíte na automatiku, blesk sa môže kedykoľvek vysúvať. Vysúvanie má prekvapivo veľkú silu, ale ak ho zarazíte, musíte vypnúť a znovu zapnúť fotoaparát. Jedná sa o mechanickú záležitosť, takže je samozrejme náchylnejšia na poruchy, než pevný blesk.
    S90 (S95) je pomerne pomalý a na rýchle akcie (vaše živé deti) bude možno ťažkopádny. Obávam sa ale, že podobný problém bude s každým kompaktom. Zvážte radšej zrkadlovku. Napr. Olympus E450 je dokonca lacnejší.

    OdpovedaťOdstrániť