sobota 4. septembra 2010

Externý blesk a kompenzácia expozície

Joe McNally v nižšie uvedenej knihe napísal jednu veľmi dôležitú vec, ktorú som si nikdy pretým neuvedomil:  je jasné, že kompenzácia expozície EV v manuálnom režime nemá význam, pretože expozícia je daná natvrdo. Ale aj tak sa táto kompenzácia dá nastaviť a ovplyvní expozíciu bleskom!

Je to dôležité, keď fotíte v režime A alebo S s kompenzáciou, o ktorej viete a potom prepnete na M. Kompenzácia tam ostane a ovplyvní blesk!

režim M, f 8, 1/200, EV 0
režim M, f 8, 1/200, EV -2
Oba obrázky sú fotené v režime M - pozadie je úplne rovnako exponované. Spodný obrázok má navyše EV -2, takže popredie (osvetlené bleskom) je tmavšie.

Takže ak chcem úmyselne podexponovať pozadie kompenzáciou EV v akomkoľvek režime, vždy musím zároveň kompenzovať do plusu blesk FEV.

režim A, EV -2, FEV 0

režim A, EV -2, FEV +1
Obrázky majú rovnako podexponované pozadie. Rozdiel popredia zabezpečila kompenzácia +1 FEV na blesku. Joe McNally píše aj to, že tu neplatí jednoduchá matematika -2 na foťáku, +2 na blesku - treba skúšať.

A ešte jedna poznámka. Na mojom nikone môžem nastaviť FEV iba maximálne +1, ale na blesku oveľa viac. Zároveň sa tieto hodnoty sčítajú. Takže aj keď je to menej praktické, doporučujem nastavovať iba na blesku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára