pondelok 29. novembra 2010

Mesiac fotografie



Rád by som upozornil na unikátny fotografický projekt, o ktorom asi mnohí „mimo-bratislavskí“ vôbec nevedia. Ide o tradičné podujatie Stredoeurópskeho domu fotografie – mesiac fotografie v Bratislave. Tento rok sa konal už neuveriteľný 20. ročník.
Nechcem písať o detailoch, ktoré nájdete na stránkach SEDF.
A ktoré sú už aj tak neaktuálne, pretože je koniec novembra... Píšem, aby som vás inšpiroval na spojenie príjemného s užitočným v ďalších rokoch. Zdá sa, že sme s manželkou založili novú malú tradíciu. Na konci novembra si urobíme jednodenný víkendový výlet do „Blavy“. Ja sa teším z mesiaca fotografie a behám od jednej výstavy k druhej a manželka sa zase teší z vianočných trhov.
Počet foto-výstav dostupných v pešej vzdialenosti cca 10-15 minút v rámci starého mesta je minimálne 20. Pri prechádzaní medzi nimi sa vonku zahrejete raz punčom inokedy cigánskou, no idylický deň ;-)

Hoci aj z Prahy alebo stredného Slovenska je Bratislava iba pár hodín cesty perfektne dostupná po diaľnici alebo vlakom. Takýto výlet rozhodne stojí za to.
Tento rok som zvolil volnejšie tempo a v kľude prešiel „iba“ 8 výstav. Najväčší dojem určite zanechala rozsiahla výstava Františka Drtikola, ale aj menšie výstavy ako napr. tajvanec Chien-Chi Chang s výstavou „Reťaz“, z ktorej je úvodná fotka.

Z brožúry k tejto výstave:
...projekt dokumentárnych fotografií Reťaz obsahuje 40 čiernobielych snímok rozmerov 42 × 62, zhotovených v súkromnej psychiatrickej liečebni Lung Fa Tang, Taiwan, v období medzi rokmi 1993 až 1999. Duševne chorí pacienti, priputaní k sebe vo dvojiciach reťazou, sú fotografovaní z rovnakého miesta spredu. Jedna fotografia vedľa druhej, 60  cm nad podlahou, pacienti sa javia v mierne nadživotnej veľkosti. Obklopení zo všetkých strán fotografiami sú diváci konfrontovaní s umelecky silnými čiernobielymi snímkami ľudí a reťazí, pričom diváci a fotografie spoločne vytvárajú metaforický priestor. V Lung Fa Tang sú reťaze považované za dôležitú súčasť liečebnej procedúry a nazývajú ich tu „Reťazou pocitu“. 

No a samozrejme som stihol aj to príjemné: dve cigánske a pár fotiek zákutí starého mesta ;-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára