štvrtok 30. decembra 2010

Canon S90 / S95 - ovládanie


Zdá sa, že predchádzajúci príspevok o skúsenostiach s Canon S90 sa stal bestsellerom môjho blogu (http://photomor.blogspot.com/2010/09/skusenosti-s-canon-powershot-s90.html), tak som sa rozhodol pár skúseností pridať.

Jedná sa o samotné ovládanie prístroja. Priznám sa, že prvý deň s ním som bol poriadne zmätený a to predovšetkým kvôli jeho preslávenému prstencovému ovládaču okolo objektívu. Vývojári ho predurčili ako najzásadnejší ovládací prvok. Venovali mu dokonca samostatné tlačítko na priradenie jeho funkcie.




Najskôr popíšem ako sa fotoaparát chová v štandardnom nastavení (režim STD) a prečo je práve toto chovanie úplne nešťastné.
V tomto režime sa funkcia prstenca mení podľa zvoleného režimu Av – riadi clonu, Tv – riadi čas, M – riadi clonu. V režime P nie je možnosť zmeny expozície, takže prstenec mení ISO. Toto samo o sebe by bolo celkom logické. Bohužiaľ do toho kecá ešte kruhový volič na zadnej strane. Práve ten nešťastný volič, kritizovaný v každej recenzii pre svoje voľné otáčanie. Tomuto krúžku je v režimoch Av, Tv a P priradená funkcia korekcie expozície EV. Takže stačí chvíľka nepozornosti a pre/pod-exponovaná fotka je na svete. Naozaj stačí ľahko zavadiť o oblečenie, alebo doň brnknúť prstom a prestavíte si kompenzáciu... Pre zmenu ISO musíte vojsť do skráteného menu tlačítkom FUNC.

Z tohto dôvodu ja osobne režim STD nepoužívam, ale mám trvale na predný prstenec navolenú zmenu ISO, ktorú často potrebujem. Potom sa zadný kruhový ovládač stane hlavným voličom, ktorý mám stále pod kontrolou a nemôže dôjsť k náhodným omylom.

 Kompenzácia expozície sa robí jednoduchým prepnutím pomocou šipky nahor. Takže palcom iba prepínam hlavnú voľbu čas/clona alebo kompenzáciu EV a následne tým istým palcom iba pootočím kruhový volič na žiadanú hodnotu. Jednoduché, rýchle, spoľahlivé a hlavne ovládanie ostáva rovnaké pre všetky režimy.

Kompenzácia expozície sa robí jednoduchým prepnutím pomocou šipky nahor. Takže palcom iba prepínam hlavnú voľbu čas/clona alebo kompenzáciu EV a následne tým istým palcom iba pootočím kruhový volič na žiadanú hodnotu. Jednoduché, rýchle, spoľahlivé a hlavne ovládanie ostáva rovnaké pre všetky režimy.
 V režime M sa tak isto prepína medzi časom a clonou.

 Tlačítko priameho prístupu môže mať mnoho funkcií, osobne mám predvolené vyváženie bielej WB.


 Mnohé je iba otázkou zvyku, ale tento spôsob ovládania sa mi osvedčil a zdá sa mi byť najpohotovejší a najmenej náchylný na chyby z nepozornosti.

 Ďalšou netradičnou vychytávkou je funkcia „Bezpečný posun“. Najskôr ma privádzala do zúfalstva, dnes ju úspešne využívam ;-) Funguje takto. Predstavte si, že zvolíte čas 1/250 v režime Av, ale je pomerne málo svetla. Automatika samozrejme zvolí najmenšie clonové číslo napr. 2.0. Ak ale ani potom nie je dostatok svetla, tak „bezpečný posun“ hrábne aj do vami zvoleného času a zmení ho napr. na 1/30. Podobne to funguje aj s preexpozíciou a aj s režimom Tv. Táto funkcia sa dá (našťastie) v menu vypnúť.



P.S. Veľká vďaka Kukymu za trpezlivé pózovanie!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára