nedeľa 6. marca 2011

Služba Dropbox pre fotografické účely

Existuje mnoho internetových služieb na zdieľanie súborov. Služba Dropbox sa z nich ale vymyká a je užitočná aj pre fotografickú komunitu. Tento príspevok sa venuje kontrolovanému zdieľaním fotografií pomocou tejto služby.
Určite ste zažili mnoho „akcií“ so svojimi priateľmi alebo rodinou, na ktorých ste fotografovali a neskôr títo ľudia od vás chceli fotky a najlepšie v plnej kvalite. Mnohí ľudia túto situáciu riešia jednoduchým uložením fotiek na verejne dostupnú galériu akými sú napr. rajce, zonerama, flicker alebo facebook. S tým je ale spojených niekoľko problémov:
-        Obmedzené rozlíšenie fotografií
-        U mnohých služieb sa vzdávame autorských práv na fotografie, s ktorými môže vlastník služby akokoľvek nakladať
-        Obmedzená kontrola prístupu k fotkám
-        Mnohokrát komplikovaný a nešikovný upload
Služba Dropbox ponúka určitú alternatívu, ktorá sa vám možno zapáči tak ako mne. Jej prvotným účelom nie je zdieľanie fotografií, ale uloženie osobných súborov, ktoré budú dostupné pre rozličné platformy. Mnohí z nás pracujeme na domácom počítači, na notebooku, na počítači v práci, máme inteligentný telefón, možno aj tablet... (+pasívne úložiská ako flashdisk, prenosný HDD) a na každom z nich iné súbory. Začína chaos! Dropbox ponúka zdarma 2 až 10 GB (v platenej verzii 50 alebo 100 GB) chráneného, šifrovaného priestoru na sieti, ktorý je k dispozícii pre všetky tieto zariadenia. Nechcem zachádzať do detailov a propagovať všemožné výhody a funkcie. Ostaňme pri našom fotografickom využití. Časť tohto priestoru môže byť využitá pre fotogalériu a verejné zdieľanie súborov.
Ako na to?
Po registrácii na www.dropbox.com a nainštalovaní získate zdarma 2 GB priestoru. Pri registrácii pomocou tohto linku dokonca ďalších 250 MB na viac:

Na vašom disku vám vznikne adresár DROPBOX, ktorý budete mať na všetkých zariadeniach, ktoré chcete synchronizovať. Zároveň budete mať možnosť prístupu z webového rozhrania. Tento adresár vyniká netypickou ikonou

Inak sa ale ničím neodlišuje a pracujete s ním ako s normálnym adresárom. Všetko, čo doň uložíte, akoby ste uložili zároveň na všetky synchronizované zariadenia.
Adresár Dropbox bude po inštalácii obsahovať dva podadresáre: Photos a Public
Zverejnenie fotografií
Vytvorenie verejného fotoalbumu je mimoriadne jednoduché. Stačí nakopírovať adresár s fotkami do podadresára Photos.  Napr. „Sobotny_vylet“ ako ukazuje tento obrázok:
Po kliknutí pravým tlačítkom myši na tento adresár uvidíte kontextové menu Dropbox, v ktorom nájdete voľbu Copy Public Gallery Link. Táto voľba vám do clipboardu vloží webový link na práve vytvorenú galériu, takže ho stačí vložiť do webového prehliadača, prípadne poslať priateľom.
Jedná sa o pomerne decentnú galériu, ako ukazuje ďalší obrázok. Na túto galériu sa človek dostane jedine ak pozná príslušný link, čo slúži ako určitá ochrana súkromia a vy rozhodujete o tom, komu ho poskytnete. Zároveň celú galériu zrušíte jednoduchým zmazaním príslušného adresára.
Zdieľanie v plnom rozlíšení
Fotky budú v galérii dostupné v takom rozlíšení, v akom ich uložíte. Nedochádza ku zmenšeniu. Sťahovanie po jednej fotke pomocou „uložiť ako...“ ale nie je práve praktické. Preto ak chcem poskytnúť fotografie v plnom rozlíšení, skomprimujem ich do jedného súboru napr. rar alebo zip a tento súbor presuniem do dropboxovského podadresára Public. Po kliknutí pravým tlačítkom na tomto súbore sa znovu objaví Dropbox kontextové menu s položkou „Copy Public Link“, ktorá nám poskytne adresu pre stiahnutie tohto súboru z internetu. Pre zvýšenie ochrany je samozrejme možné daný archív zabezpečiť ešte aj heslom. Zrušenie daného linku opäť dosiahnete jednoduchým zmazaním archívu z disku.

Táto cesta zdieľania fotografií nie je možno príliš bežná, ale je výhodná pre svoju jednoduchosť a mieru ochrany súkromia.

Link pre registráciu s bonusovým priestorom 250 MB:

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára