piatok 8. októbra 2010

Joel Peter Witkin v Brne

Poznámka na úvod - aj keď tu kvákam po slovensky, žijem v Brne. Brno je úžasné mesto, ale čo sa týka fotografických výstav (nielen), tak tu skapal pes. Takže výnimočnú výstavu svetoznámeho fotografa Witkina som považoval za povinnosť navštíviť. Pravdu povediac, vedel som do čoho idem (preto som nechal manželku
doma - dosť, že musí ohľadávať mŕtvoly v práci). No, dojmy nemám zmiešané - cítim ich jednoznačne. Je to jedna z tých výstav, kde neviete, či sa vyzvraciate už v galérii, alebo vydržíte až pred vchod...  Ak si niekto myslí, že Saudek je zrelý na psychiatra, tak neviem, čo by povedal na Witkina. Kurátor v úvode k výstave píše: "Witkinovy fotografie mají pro diváka zvláštní kouzlo rozkrývání a pozorování. Nejsou to díla na krátký pohled, nýbrž na pozorné sledování. Jakmile divák překoná prvotní překvapení z neobvyklosti námětu, nalézá další a další roviny díla."  Ja myslím, že ani nemám veľmi záujem tráviť nad týmito obrázkami viac, ako je nevyhnutne nutné. Stále mám tú primitívnu predstavu, že chcem aby ma umenie potešilo, páčilo sa mi, naplnilo ma niečím pozitívnym... zažili ste už ten pocit, že idete z výstavy a tak trochu sa vznášate? Mne už sa to párkrát stalo, ale dnes som skôr dostal tehlou do hlavy!

Info k výstave:

2 komentáre:

  1. Je to každopádne zaujímavé. Hodnotím len to, čo som videla na internete, keďže som výstavu nevidela. Je to autorov pohľad na svet. V kontexte s dobou , v ktorej tvoril to chápem ako protest spôsobu vnímania krásy, lásky, sexuality... kontras voči červenej knižnici... Najviac ma zaujali fotografie mrzákov.
    Okrem toho ma to núti zamyslieť sa nad tým, ako vnímajú sami seba ľudia, ktorých my ostaní považijeme za škaredých a odpudzujúcich. Čo je to vlastne krása? Moja priateľka trpazlíčieho rastu raz nafotila akty. Pamätám si moje predsudky a rozpaky, keď som videla fotografie, mimochodom dosť dobré. Pre túto kamarátku jej telo bola realita, s ktorou žila a chcela sa vnímať ako krásna žena...
    Ako vníma krásu pekný človek a ako škaredý (podľa našich kultúrnych noriem krásy)?
    Witkin ma núti sa zamýšľať. Asi by som si tú výstavu išla pozrieť.
    No nie že by som chcela, aby mi visela jeho fotografia v izbe...
    Ale aj tak je to fakt zaujímave. Dobrá téma.
    Čakám ďalšie... výborný blog...!!!
    Božka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Božka, ďakujem za komentár.
    No čo dodať, ja som taký primitív ;-) Chcem aby ma fotky tešili, bavili a v najlepšom rozveselili. ...a z vlastného fotenia viem, že to je 1000x ťažšie než šokovať alebo fotiť hrôzy sveta, ktorých máme všade okolo dosť.
    Saudek tiež nefotí supermodelky a má zvláštny pohľad na krásu, ale baví ma o veľa viac, pretože v tých fotkách je často humor, láska, niečo "teplé ľudské".
    U Witkina som mal zmiešaný dojem nekrofilnej úchylnosti a chladnokrvného cieleného úmyslu šokovať.

    OdpovedaťOdstrániť